Pierderea timpurie a memoriei, o problemă din ce în ce mai comună: ce se întâmplă cu amintirile noastre

de: Iulia Kelt
19 12. 2022

Ți s-a întâmplat, spre exemplu, să pleci acasă de la locul de muncă pe același traseu pe care îl faci de ani de zile, dar, în ultimul timp, te-ai trezit oprindu-te la aceeași intersecție, chinuindu-te să-ți amintești dacă trebuie să faci la stânga sau la dreapta? Nu ești singurul.

Multe ocazii din viața de zi cu zi ne pot face să ne întrebăm dacă pierderile de memorie sunt normale, un semn al declinului cognitiv sau chiar începutul demenței.

Totul este cauzat de deteriorarea creierului. Celulele creierului se micșorează atunci când îmbătrânim. De asemenea, mențin mai puține conexiuni cu alți neuroni și stochează substanțe chimice necesare pentru trimiterea de mesaje către alți neuroni, dar în cantitate mai mică.

Totuși, nu toate pierderile de memorie sunt cauzare de vârstă. În multe cazuri, factorii de influență sunt banali și includ noțiuni ca oboseala, anxietatea sau consumul de alcool.

Sistemul de memorie este construit astfel încât anumite lucruri din viața noastră să fie uitate. Practic, asta ne ajută, într-o oarecare măsură.

Creierul încearcă să ne ajute, însă nu mereu se descurcă să facă asta

Din păcate, nu depinde întotdeauna de noi să decidem ce este important de reținut. Creierul nostru face asta pentru noi. În general, creierul preferă informațiile sociale, dar alege să le uite pe cele abstracte, cum ar fi numerele, spre exemplu.

Pierderea memoriei devine o problemă abia atunci când începe să îți afecteze viața de zi cu zi.

Pentru persoanele cu deficiențe cognitive ușoare, capacitatea de a întreprinde activități obișnuite devine treptat semnificativ mai gravă în timp. Pe lângă pierderea memoriei,pot apărea și alte probleme care presupun limbajul, abilitățile de gândire și de luare a deciziilor.

Acest lucru se întâmplă în cazul celor care suferă de Alzheimer, cel mai frecvent tip de demență.

Deși, în prezent, nu există încă un tratament pentru boala Alzheimer, detectarea precoce îți va permite să planifici viitorul și să te organizezi mai bine.

Între timp, ai grijă de creierul tău: nu-l surmena, ieși în natură, dă-i un respiro și nu-l suprasolicita cu substanțe nocive.